Votar als 16 anys

El 19 de març, el secretari de Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, Eugeni Villalbí, va tramitar una proposta al Congrés dels Diputats per tal que els joves de 16 i 17 anys poguéssim votar.

Va defensar que, si els menors de 16 anys poden decidir avortar, treballar, tenen responsabilitats penals, dret al matrimoni, consentir operacions, conduir moto 125cc… també han de poder votar. Assegura que a aquesta edat són tractats com a adults en molts aspectes, però, en canvi, no poden exercir el principal dret de decisió en democràcia.

Però nosaltres ens fem moltes preguntes: estem preparats per poder votar els nois i noies de 16 anys? Què en pensem nosaltres? Hi hauria més o menys participació? Canviarien molt els resultats? Quins partits hi sortirien guanyant? Som prou madurs?descarga

Actualment, ja són diversos els estats en què, a partir dels 16 anys, els joves ja poden votar: Alemanya, Noruega, Brasil, Equador, Veneçuela, Argentina, Àustria entre tants altres.  Però a l’Estat Espanyol, encara  no.

En el cas d’ Àustria, els primers anys va augmentar la participació, però el 2013 va tornar a baixar. Passaria el mateix aquí, a Espanya? O el contrari?

Hem preguntat a professors i alumnes per saber el que pensaven.

Segons les persones que hem entrevistat, la majoria no hi està d’acord. Tot i que hem entrevistat poques persones i els resultats són poc significatius, també opinem el mateix que ells.

Article redectat per Júlia Pagés