Tallers creatius

Aquest curs, al col·legi Sant Gabriel, hem començat a fer uns tallers creatius en els quals participem, barrejats, els alumnes de tota l’ESO; els professors fan simplement d’acompanyants, de guies, ens orienten… però la iniciativa és nostra. També capgirem els espais de treball; no ens estem necessàriament a l’aula; ens movem per tota l’escola i podem veure gent al pati amb xanques, pintant pels passadissos, gravant en qualsevol racó, entrevistant algú, fent experiments…

Cada trimestre, cadascú tria quin taller vol fer -n’hi ha que tenen un nombre tancat d’alumnes per qüestions organitzatives; alguns de nosaltres fins i tot hem decidit seguir amb el mateix, si té continuïtat.

Ara us presentem un petit recull d’informació sobre cada taller.

RÀDIO

hdr

La professora d’aquest taller, en un principi, era la Lita Tamarit, però aquest trimestre s’hi han incorporat en Josep Maria Guàrdia, la Isabel López i en Francesc Claret.

El primer dia de tallers, després de les vacances de Nadal, el nostre equip de ràdio va començar a treballar en el seu pròxim programa. Els grups van decidir quina temàtica triarien per a la ràdio la resta del trimestre. Els equips podien estar formats per cinc o sis persones, triades per ells.

El primer CYnNa6WWAAYDhUWdia, es van reunir tots i els professors els van ensenyar un nou programa per a editar la veu, anomenat Audacity. El segon dia van començar a intentar gravar, tot i que els va resultar una mica complicat, ja que no sabien ben bé què fer. Van decidir ells mateixos els grups, però, òbviament, no els està resultant gaire favorable, perquè s’han ajuntat amb els seus amics, en comptes d’ajuntar-se amb gent per poder treballar bé.

IL·LUSTRACIÓ

CZvQsdBWkAQQmNoAquest taller, dirigit especialment pel director del col·legi, en Jordi Ribas, es pot dividir en grups de fins a quatre persones o treballar individualment. Els dibuixos, se’ls poden inventar o, si volen, poden buscar-los per Internet. Per treballar millor, poden escollir el lloc de treball.

En Jordi els ajuda a dibuixar les parts més difícils. D’altra banda, hi ha molts alumnes que simplement demanen consell. Alguns alumnes ens han explicat que intenten que cada dibuix transmeti un  missatge, com per exemple és el cas d’algunes alumnes de 3r, que han fet uns quants dibuixos que representen la creativitat, l’amor, l’amistat… CYnL1arWQAA8zL9Mentre van fent el dibuix, poden escoltar música, buscar imatges per Internet i moure’s per qualsevol espai del col·legi que els ajudi a inspirar-se.

Les expectatives, segons els alumnes, són bones, però alguns creuen que aquestes activitats podrien arribar a ser més divertides. Tot i això, pràcticament tots els alumnes, si poguessin repetir el taller, el tornarien a fer.

CURTMETRATGES

CZvVA06WYAAxz4tEls professors d’aquest taller són quatre: la Maria Duran, l’Eric Vietti, en Pau Maré i en Dani Bentué.
En aquest taller, els alumnes esperaven gravar des del primer dia, però han vist que, per fer un bon curt, hauran de fer molta feina abans de poder gravar.

Quan ja tenen clar sobre què han de fer el curtmetratge, han de fer un petit llibret anomenat “story board”, on dibuixen les diferents escenes, com un còmic, per tenir clars els plànols que hauran de gravar amb la càmera per expressar allò més important de cada escena, l’atrezzo que hauran de portar el dia que ho hagin de gravar i el que hauran de dir en les diferents escenes.

Un cop han fet tot això, els professors els donen tota la llibertat per anar a gravar on vulguin. La majoria de companys a qui hem preguntat sobre el taller de curtmetratges ens han dit que els està agradant molt, però que tornar-s’hi a apuntar no, perquè seria tornar a fer el mateix.

CZLGjegWkAAUeu2

EXPERIMENTEM!

IMG_1990En aquest taller, els alumnes han fet diferents experiments, com per exemple, fer un volcà i que entri en erupció, han experimentat amb una flor, han descobert com comprimir una llauna sense tocar-la, congelar coses amb nitrogen líquid… El professorat que el dirigeix és: Rita Regencós, Maria Planellas i Rafel Hereu.

CZLCh7pW0AA2oir

Ens han comentat que els alumnes que tenien molt bones expectatives sobre aquest taller han quedat una mica decebuts, ja que diuen que s’ha d’escriure massa, en canvi, els qui pensaven que no seria tan divertit, han quedat molt contents, els ha agradat molt poder triar ells els grups i la majoria ens han dit que voldrien tornar a repetir si canvien d’experiments.


ANIMACIÓ DE CARRER

IMG_2012Els alumnes podien triar entre xanques i acrobàcies; la majoria ha triat xanques: uns aprenen a anar-hi i els qui ja ho dominen més aprenen a fer coses de més nivell o van a fer un volt a fora del col·legi amb les xanques. Els altres es queden practicant en el gimnàs amb el “minitramp”.

IMG_2003

Se n’encarrega el nostre professor d’Educació Física, en Jesús Gou, que els ajuda molt, sobretot els qui han triat xanques, ja que és més perillós i requereix més esforç. Tots els qui hi estan apuntats ja hi eren el trimestre passat també i segueixen amb ganes de repetir.També volem destacar la participació com a monitora, de una mare d’uns dels alumnes de 1r i de 2n d’ESO.

DISSENY DE MOBLES

IMG_1993Els agrada molt saber la teoria, però haurien referit posar-ho més en pràctica.Els professors són en Joan Arbós, que els explica la part de teoria i els ensenya la part de pràctica, i en Josep Maria Guàrdia. Els alumnes ens han explicat que els agradaria fer més coses individuals, en comptes de fer tantes coses en grup.

En Joan els explica quin és el material que han de fer servir, com l’han d’utilitzar o com l’han de guardar; en aquest taller, en Joan insisteix molt que s’ha de cuidar molt el material, perquè diu que és que costa molt diners.

CZvDaZ2WwAAweQQ

REVISTA DIGITAL

CYnNBFpWAAAYAXkEl nostre taller, el de revista, està dirigit pels professors: Raquel Antoner, Carlos Garnacho i Teresa Comas.

Aquest taller, al principi, ens havia semblat una mica complicat, però com que hem pogut triar els grups de cooperatiu, ens ha sigut molt més fàcil treballar en equip.

El primer dia els professors van explicar en què consistia aquest taller, i tot seguit, ens van deixar triar l’apartat de la revista que volíem fer. El segon dia vam començar a redactar les primeres notícies. Actualment, tothom ja sap el que ha de fer i van al seu ritme i treballant en equip.

IMG_1974En aquest taller hi ha diferents grups de diferents temes:

  • esports i salut
  • reportatges
  • cultura i oci
  • música
  • temps
  • moda i bellesa
  • coses del col·legi

S’intenta que cada setmana és pengin nous articles.

Article redactat per: Marta Espinosa, Irene Frigola i Eloi Sancho
Raquel Antoner
Professora de Ciències Socials Responsable de la revista digital Sota Montgrí www.sotamontgri.cat @SGsotamontgri