Escriptura de Kanjis

kanjis2
La setmana passada va venir a l’escola
en Lluís Batallé. Ha estudiat Belles Arts i ens va venir a parlar i a fer una demostració de l’escriptura Kanjis, que literalment vol dir “lletra xinesa”.

Per començar, ens va mostrar un gest, que és el mateix que es fa quan fem l’acció de resar, però que en la religió xinesa vol dir “Hola” i també és mostra de respecte. Ens va comentar que, tant l’art de la cal·ligrafia com qualsevol altra art, és una manera de connectar amb la natura i va destacar, a més, que aquestes pràctiques són meditatives. L’energia de la terra ens ajuda a relaxar-nos. La postura d’asseure’s també és molt important per relaxar-se i, a part, és còmoda i estable (la podeu observar a la foto). A banda, és un circuit tancat d’energia i, segons diu, el centre de la nostra energia es troba al llombrígol.

Ens va explicar que les paraules acabades amb la síl·laba “do” volen dir “el camí cap a alguna cosa”. “Sho-do” vol dir camí cap a l’escriptura xinesa. Va afegir que cada lletra ens pot transmetre diferents sensacions (energia, relax…). 

Centrant-nos en a l’escriptura xinesa, ens va dir que el seu origen era pictogràfic. Pel que fa a la tècnica, si s’escriu pausadament mentre es fa la lletra, surt més nítid, en canvi, si no hi ha pauses, es guanya en rapidesa però es perd en nitidesa.

Es pot fer la lletra amb cal·ligrafia; en aquest cas, la lletra és una mica més fluïda kanjis(ja no és tan perfilada); també hi ha la lletra simplificada, que es fa molt més de pressa i ja no és cal·ligrafia. En aquest tipus d’escriptura no hi ha colors.

Materials que calen per fer la cal·ligrafia

  • Pinzell (fet de pèl d’animal i s’ha de netejar només amb aigua)
  • Full per escriure. Pot ser comprat, però allà el fan amb paper d’arròs.
  • “Sumi”, la tinta. (per fer-la s’empra pols de carbó i es mescla amb algun aglutinant)
  • “Suzuri”, el tinter, que és de pedra.

Accessoris

Penjapapers (serveix per penjar els papers i per tensar-los)

Aigua per netejar els pinzells.20160210_152955

Per signar una carta o un document, es pot escriure alguna cosa ben artística i tot és correcte i tot serveix.

Ens va agradar molt, aquesta xerrada, i poder conèixer aquest estil d’escriptura.

 

 

Article redactat per: Adrià Negre
Adrià Negre
Alumne de batxillerat-Social Responsable de la secció Viatges de la revista SotaMontgrí