DESCOBRIM EL NITROGEN LÍQUID!

El passat dimecres 16 de desembre, l’equip del taller Experimentem! varen rebre la visita d’un personatge molt interessant: Toni Valls.

IMG_4814

Antoni Valls (Toni Valls)

Químic per vocació i professor d’institut // Procedent d’Igualada // Actualment: jubilat // Resident a Banyoles

El científic va començar introduint la substància amb què treballaria durant la sessió: el nitrogen líquid. Explicà que tots els experiments, o gairebé tots, estarien basats en fenòmens físics (és a dir, que no danyaria la composició dels materials, que tornarien a la seva forma original) i per demostrar-nos-ho, portava el líquid en un recipient criogènic (apte per a grans temperatures).

IMG_4841

Tot abocant la substància sobre un atuell de “porexpan”, podíem observar el fum que moltes vegades veiem en efectes especials de les grans pantalles. Allà, ho vam començar a entendre: tot era fruit del nitrogen líquid que, en comparació amb la seva temperatura estable (-195 °C), la nostra temperatura ambient (22 °C) és molt calenta. Que es pot tocar?- li preguntaven. I en Toni, amb molt de gust, ens respongué que sí i ens ho demostrà. Era impossible! Estava tocant el material i ni es mullava. Molt senzill: la mateixa capa gasosa que l’envolta el protegia. Però això sí, el fred el notaves. Teníem gairebé tota la comunitat científica de l’escola al voltant del nostre convidat, controlant el grup però, sobretot, jo crec, observant atentament. Físics, biòlegs, químics, uns alumnes, dos periodistes i una gran expectació: comencem!

IMG_4836

Per escalfar motors, vam congelar aigua de l’aixeta. Dins un got, observàrem que la capa superior de l’aigua, en entrar amb contacte amb el nitrogen, quedava congelada. Però, seguidament, va congelar tot tipus d’objectes: unes pilotes de gomes, que perdien elasticitat; una pilota de plàstic, que fins i tot vam poder trencar amb un cop de martell… De sobte, vaig observar aquell petit grupet d’estudiants, agafant notes i fent fotos: cada experiment els sorprenia més. Ens estava agradant molt!

Més endavant, vam comparar el temps que trigava a cristal·litzar-se el vi amb nitrogen líquid i l’alcohol farmacèutic amb aquest. La combinació amb l’alcohol tardava més, ja que el vi té petits components aquosos i, amb aquests, s’agilitza el procés. Amb unes campanetes, de Pb (Plom) i de Zn (Zinc) que portava, observàrem les diferències sonores que produeixes aquests materials en contacte amb la nostra substància estrella. Però, no ens quedàrem aquí: desinflàrem un globus reduint-li la pressió, destrossàrem el calze d’un bonic clavell congelat amb un guant i, fins i tot, ens va demostrar l’aplicació més culinària d’aquest material (delicatessen amb ou).

Finalment, per acabar l’absorbent sessió de química pura, els alumnes d’Experimentem! van poder tocar i tastar una deliciosa galeta freda banyada amb nitrogen líquid. Finalment, la sala es buida i comproves que, definitivament, ens ha agradat a tots i que la química no ha estat mai avorrida! Satisfacció per part dels científics de la sala. Són les 17 h, gràcies.

20151216_170431

 

Article redactat per Adrià Vilà
Fotos: Marina Grassot
Adrià Vilà
Humanitats - Primer de batxillerat - Coordinador de la revista digital Sotamontgri.cat Coowww.sotamontgri.cat @SGsotamontgri